Pohjanpystykorva

Järvinen / SA mallin sukset

Pituus 225, leveys 6 cm, pinta-ala yhteensä noin 0,27 m2

Sain Oulun SA kaupasta suomen armeijan suksia 17€/pari. Mukaan tarttui yhteensä neljä paria suksia koko perheen käyttöön. Suksiiin otin mukaan perinteiset nahkasiteet.

Suksissa on pitopohjat ja ne on tehty 80-90 luvun taitteessa. Sukset olivat varsin hyväkuntoiset. Hiihtokenkinä käytin armeijan nahkasaappaita, olisiko ollut kympin pari hinnaltaan. Suksien pituus tuotti jonkin verran ongelmia survoessani niitä citymaasturin sisätiloihin. Ne sopivat sinne juuri ja juuri pienen voimistelun jälkeen. Hiluxin perään sukset eivät mahdu. 

Hankinta oli siis hyvin edullinen mutta miten niillä onnistuu hiihto? Lähdin juniorin kanssa hiihtoretkelle ja samalla testaamaan suksia, tavoitteena oli nousta järven toisella puolen olevalle vaaran laelle, juoda kaakaot ja sitten takaisin. Lunta oli noin 120 cm, päällä pehmeää lunta noin 30 cm ja alla hiukan tiiviimpi kerros, pakkasta -7 astetta, normaali mukava talvikeli siis. 

Paremmin nämä tietysti toimivat kuin Järvisen Hunterit. Ojien ylitys onnistuu hyvin ja kärki pysyy paremmin hangen pinnalla. Tasamaalla kulku on suhteellisen tehokasta ja suksilla on helppo hiihtää. Vaaran laelle nousu onnistuu perinteisellä hiihtotekniikalla. Alaslaskeminen olikin  jälleen kerran toinen juttu. Vaaran laelta alas menevä reitti oli avoin jyrkähköön rinteeseen hakattu aukio ja näin oiva paikka testata suksien laskuominaisuuksia. Laskun alku tuntui hyvältä, kunnes yritin muuttaa suuntaa. Sukset eivät reagoineet ohjaukseen juuri mitenkään, nahkakengän ja siteiden yhdistelmä on täysin tunnoton ja rennon hervoton. Tämän ymmärsin täydellisesti analysoidessani asiaa pää alaspäin hangessa noin metrin syvyydessä. 

Myöhemmin testasin suksia parempien Järvisen Erä-retki suksisiden ja tukevampien saappaiden kanssa. Suksien kiinnittäminen on näillä kätevämpää, mutta suksien ohjattavuus mäessä ei juuri parantunut. 

Hyvää

Edullinen hankintahinta ja hyvät hiihto-ominaisuudet. Sukset soveltuvat liikkumiseen helpossa maastossa, kun asetta kuljetetaan selässä. 

Huonoa 

Eivät sovellu mäkiseen maastoon eikä ryteikköön. Ei välttämättä mahdu auton sisälle, vaan vaatii esim. kattotelineet kuljetukseen. Suksien saatavuus on tietysti aina arvoitus. 

Kehitettävää

Tukevat BC -siteet ja monot parantaisivat varmasti suksien ohjattavuutta. Samoin integroitu karvapohja laajentaisi susien käytettävyyttä. Tämä onnistuu varmasti monelta tee-se-itse henkilöltä.

Lisää artikkeleita metsäsuksista täällä

1 ajatus aiheesta “Järvinen / SA mallin sukset”

  1. Paluuviite: Metsästys suksilla - Retkivuokraamo

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *