OAC Kar 147

OAC Kar 147 UC

OAC:n liukulumikengät, varustettu OAC:n omilla siteillä

Pituus 147 leveys 12,5-11,0-12,2 cm, pinta-ala yhteensä noin 0,35 m2 

Pääsin testaamaan Retkivuokraamon liukulumikenkiä Oulunsalon soramontuilla. Pakkasta oli noin -10 °C ja pehmeää lunta oli runsaasti. Ensituntuma välineisiin oli positiivinen. Pito on riittävän hyvä vaikkapa jousiaseen käsittelyyn. Liikkuminen kuitenkin muistuttaa enemmän hiihtämistä kuin lumikengillä kävelyä.

Energiaa säästyy lumikenkiin verrattuna, koska välinettä ei tarvitse nostaa hangen päälle. Lumiliukukenkä nousee lumen pinnalle hiihtotekniikalla välinettä eteenpäin työntämällä. Energiaa säästy myös sillä, että askelluksen yhteydessä liukulumikenkää voi luistattaa suksen tapaan. On hyvä ymmärtää, että upottavassakin hangessa voi hiukan karvapohjaa luistattaa. Jos 50 cm askelluksen yhteydessä samalla energialla suksi luistaa 5 cm, se tuottaa 10% energian säästön, puhumattakaan mäen laelle kiipeämisen jälkeen sen alas laskemisessa säästetystä energiasta. 

Mäelle nousu onnistuu hyvin, mutta miten sen laskeminen? Pehmeässä hangessa laskeminen kyllä onnistuu, ja sukset ohjautuvat kohtalaisen hyvin jämäköiden siteiden ansioista. Yhdellä sauvalla hiihdettäessä laskemisessa voi käyttää Altailaisten perinnehiihtäjien tekniikkaa, jossa sauva käytetään ikään kuin peräsimenä. Sauvan avulla voi jarruttaa ja ohjata menoa. 

Kovalla hangella tilanne onkin sitten eri. Liukulumikengillä ei kanttaaminen onnistu, koska suksi on leveämpi kuin jalkine. Valitettavasti hyvistä siteistäkään ei ole tähän apua. Tiiviillä alustalla myös välineen luistattaminen on hankalaa, koska se luistaa helposti sivulle. Tämä johtuu siitä, että Kar 147 -välineessä ei ole sukselle tyypillistä olasta. En voi suositella näitä mäkiseen maastoon, koska kovalla lumella suksien ohjaaminen ja vauhdin pysäyttäminen ei onnistu. 

Hyvää

Hiihtäminen yhdellä sauvalla onnistuu helpossa maastossa ja on hauskaa. Sopii myös jousimetsästäjän käyttöön em. rajoin. Skinien pidon ansiosta aseen käsittely on helppoa ja turvallista. 

Huonoa

Ohjattavuus kovalla hangella ja turvallisuus mäessä ei ole riittävän hyvällä tasolla. 

Mietin, että miksi välineistä on jätetty olas pois suksien pohjasta ja miksi suksien pitää olla niin leveät hiihtojalkineen kohdalta? Hiihtolumikengät on hauskat välineet sopivalla kelillä, mutta pienillä parannuksilla niistä saataisiin huomattavasti monikäyttöisimmät ja turvallisemmat hiihtimet. 

Kehitettävää

Lumiliukukengän kaventaminen hiihtokengän kohdalta ja pohjaan lisätty pohjaura tai pienolas tai toisi niihin lisää monikäyttöisyyttä ja turvallisuutta.  

Lisää artikkeleita metsäsuksista täällä

1 ajatus aiheesta “OAC Kar 147 UC”

  1. Paluuviite: Metsästys suksilla - Retkivuokraamo

Kommentointi on suljettu.